Toppbutiker med skidutrustning

Skidutrustning till barnen

Är du ute efter skidutrustning till barnen? Bra, för det har visat sig att de barn som har egen skidutrustning både åker mer och lär sig snabbare! Faktum är att man tjänar rent ekonomiskt på att investera i utrustning också, i alla fall om man åker skidor mer än två veckor om året.
Ta gärna en titt på andrahandsmarknaden, såsom köp- och sälj- och auktionssajter, loppmarknader och de lokala idrottsklubbarnas bytesdagar. Att köpa begagnad skidutrustning är verkligen ett prisvärt alternativ. Ofta kan man komma över utrustning som knappt har använts på grund av den har växts ur - barn växer ur sin skidutrustning på bara någon säsong - eller att de tidigare ägarna helt sonika har tappat intresset eller inte har tid längre.
Så, vad behöver då barnen för att kunna äntra backen och vad är det man ska tänka på? Är det slalom som står på agendan behöver barnen givetvis slalompjäxor. Dessa ska rymma max en centimeter mellan stortån och pjäxan eftersom det ska finnas plats för en tunn yllestrumpa. Ta ur innerpjäxan och låt barnet prova för att se hur mycket utrymme som finns framtill. För trånga pjäxor skapar inte bara smärta och skoskav, de kan orsaka kramp och göra att barnet fryser om fötterna. För trånga pjäxor förtar garanterat åkarglädjen. För stora pjäxor skapar i sin tur dåliga förutsättningar för skidåkning eftersom skidan tenderar att kännas fladdrig och svårtkontrollerad.
Och så har vi skidorna. För att det ska vara lätt att hålla balansen ska dessa hellre vara för korta än för långa. Först när plogsvängsstadiet är avklarat är det dags för skidor i ”rätt” längd, det vill säga enligt de mått vi använder oss av för vuxna. Skidorna bör ha nyslipade kanter eftersom det blir mycket lättare att åka då.
Stavar är inget måste. Faktum är att det kan vara bättre att lära sig åka utan, stavarna skapar bara ytterligare en sak att hålla reda på och utgör också en form av falsk trygghet. Hjälmen är däremot ett måste för alla barn och brukar också vara obligatorisk i alla alpina skidskolor. Medan allt annat går alldeles utmärkt att handla second hand så ska hjälmen alltid köpas i nyskick. Köp inte hjälm på loppis. Har hjälmen redan tagit en ordentlig smäll är det inte säkert att den ger samma skydd som den är tänkt att göra. Hjälmen ska skydda i samband med fall i skidbacken och vara märkt CE-EN 1077. För att fylla sin funktion ska den sitta tajt, köp inget att växa i. Skaffa ett par goggles som är kompatibla med hjälmen. Att köpa samma märke på hjälm och goggles är en garanti för att de kommer att passa ihop.