Längdskidor

Längdskidor bör väljas med omsorg, läs mer här nedan vad som är viktigt vid val av längdskidor. Vill ni köpa längdskidor online? Jämför priser på 160 längdskidor från de bästa onlinebutikerna här , billigaste längdskidorna från 19 kr, högsta priset ligger på 9999 kr.
Ni hittar alla 160 längdskidor hos oss här

Längdskidor - från Gustav Vasa till Gunde Svan

Det skiljer nästan ett halvt årtusende mellan deras båda liv. Detta enorma tidsavstånd till trots saknar de knappast gemensamma beröringspunkter. De är våra två skidkungar framför alla andra. De har bägge en tydlig koppling till Dalarna. Den ene lyckades rädda landet från danskarnas invasion i början av 1500-talet och den andre krossade både norrmän och sovjetiska kraftkarlar på löpande band under hela 1980-talet. Gustav Vasas resa mot tronen började enligt legenden med ett par längdskidor mellan Sälen och Mora. Det är till minne av denna händelse som man varje år sedan 1922 anordnar Vasaloppet. Tävlingen är känd internationellt framförallt för att det är världens längsta skidlopp med sina 90 kilometrar, men också för att det är det största loppet i fråga om deltagarantal. Fler än 30 000 åkare från hela världen deltog senast.
Gustav Vasas skidor finns tyvärr inte bevarade, men fynd av mycket gamla skidor har gjorts på flera håll i landet och de har många likheter med våra moderna skidor. Detta betyder både ett uppåtböjt framparti och en primitiv form av bindning. Till formen liknar dessa gamla skidor det som vi idag kallar för turskidor. De är bredare och kortare än längdskidor, vilket möjliggör för åkaren att ta sig fram i kuperad terräng och ändra riktning enkelt. Längdskidor är däremot gjorda för att färdas snabbt på och de är oftast smalare och gjorda i kolfiber för att väga så lite som möjligt. I motsats till turskidor så förutsätter längdskidor ett spår som är preparerat i förväg.
För ett par längdskidor är valla viktigt, eftersom det kan ge åkaren de extra hundradelarnas fördel som betyder seger. Just av denna anledning följer alltid en grupp professionella skidvallare med på alla internationella tävlingar. Skidvalla är mindre viktigt när det gäller turskidor, eftersom det är bra om dessa har ett visst grepp mot underlaget om åkaren exempelvis förflyttar sig i sidled. Både längdskidor och turskidor har en uppsjö av bindningar att välja bland, men de har alla det gemensamma syftet att skapa en naturlig länk mellan fot och skida som i idealfallet får dina skidor att kännas som en del av dig.
I likhet med en del andra detaljer väljer du ovan nämnda bindningar i stor utsträckning efter egen smak och komfort. För att få ut så mycket som möjligt av dina skidor ska du ställa dig själv några frågor inför köpet. Har du tillgång till ett preparerat spår i närheten av där du bor eller åker du på vintersemester till en större skidanläggning varje år? Om svaret är ja, då ska du investera i ett par längdskidor. I en välsorterad skidaffär kan du få hjälp att välja ett par skidor som passar just dig, men en god tumregel är att skidornas längd ska motsvara din längd. Om du köper skidor av god kvalitet och dessutom sköter om dem på rätt sätt kommer du att kunna använda dem i många år, för att inte säga hela livet. Lyckligtvis är längdskidåkning världens bästa konditionsträning så både du och ditt hjärta kommer att hänga med lika länge som dina längdskidor!

Direktlänkar till längdskidor hos onlinebutiker